מהי קינסיולוגיה
הקינסיולוגיה היא שיטת ריפוי רב-תחומית, חדשנית ומיוחדת, שפותחה בארה"ב לפני כ- 50 שנה על ידי הכירופרקטורים ד"ר ג'ורג' גודהרט וד"ר ג'ון פ. תאי.השיטה משלבת את הגישה ההוליסטית של המזרח, עם הידע של המערב כדי להניע תהליכי ריפוי, שינוי וצמיחה בכל הרבדים – בגוף, ברגש ובמחשבה. ידוע כבר כי לחץ (מתח) פיזי, רגשי או מנטלי - יוצר חסימה. חוסר איזון גופני או נפשי, הוא תוצאה של גורמי מתח גלויים או סמויים, כאשר חסימה ברובד מסוים של הגוף נותנת את אותותיה גם ברבדים אחרים ("אפקט הפרפר"). השיטה נועדה לזהות חסימות במערכות הגוף השונות במטרה לנטרל את המתח, ולעודד חידוש קשרים עצביים בין המוח והגוף כדי ליצור מחדש דפוסי תנועה, מחשבה והתנהגות.
כלי מרכזי ויעיל המייחד את הקינסיולוגיה ומשמש לאיתור ותיקון החסימות וחוסרי האיזון, הוא בדיקות שריר. טונוס השרירים משקף את המתח הקיים במערכת העצבים המרכזית (כאשר יש מתח השריר נחלש) ועל כן מאפשר קבלת משוב מדויק מהגוף.
הקינסיולוגיה ההתפתחותית מאגדת בתוכה טכניקות מענפי הקינסיולוגיה השונים שהתפתחו במהלך השנים (קינסיולוגיה יישומית, מגע בריאות, קינסיולוגיה חינוכית ומוח אחד) ויוצרת ארגז כלים מעשי, עשיר ויעיל שמטרתו לשחרר חסימות היוצרות הפרעה, וכן לשפר ולהעצים יכולות.
השיטה ידועה ביכולתה לתת מענה למגוון אדיר של מצבים בריאותיים, פיזיים ורגשיים – כיוון שניתן בעזרתה לרדת לשורש, ולטפל בכל הרבדים בו-זמנית כדי לנטרל את הבעיה אחת ולתמיד.
טיפול קינסיולוגי יכול לסייע בתחומים רבים:
- הפגת כאבים מסוגים שונים: מיגרנות, סינוסים, כאבי מחזור ועוד
- לקויי למידה והפרעות קשב וריכוז
- חוסר איזון בלחץ דם, אלרגיות, הפרעות שינה
- דימוי עצמי ובטחון עצמי, בעיות חברתיות, פיתוח אסרטיביות
- בעיות משקל, הפרעות אכילה
- שינוי דפוסי חשיבה ואמונות מגבילות, השגת יעדים
- מיניות, שיפור מערכות יחסים
- זיכרון, קואורדינציה, שיפור יכולות למידה
- בעיות התפתחותיות, חיזוק השרירים והיציבה
- התנהגויות כפייתיות
- התאמת תזונה ותוספי מזון, ועוד
האיזון הקינסיולוגי מסייע ליצירת שינוי פנימי ולביסוסו ברמה הפיזית (גוף-תחושה), ברמה הרגשית, וברמה המנטלית (תפיסה-חשיבה) כך שהשפעתו נשמרת לטווח הרחוק.
חשוב לציין עוד: טיפול קינסיולוגי מתאים לכל גיל: לתינוקות, לילדים, לנוער, לבוגרים ולאנשים מבוגרים.
שיטת הטיפול היא אלטרנטיבית ואין שימוש בתרופות ובמכשירים.
משמעות הקינסיולוגיה עבורי
מהות החיים היא תנועה, התנועה היא שער ללמידה, החיים-תנועה הם מפתח ללמידה.ללא גמישות וללא תנועה (פיזית, רגשית ומנטלית) – אין חיים; הקיבעון הוא סוג של "מוות" גם כאשר הגוף חי.
מי יושב שם בתוך הגוף הזה?
הגוף הוא הכלי – המשוכלל והמופלא – העומד לרשותנו למשך החיים האלה.
בתוך הכלי המשוכלל הזה – מי הנהג?
רב הנסתר על הגלוי...
עומדות לרשותנו יכולות שאיננו יודעים על קיומן – לא לחינם נאמר כי אנו "נזר הבריאה".
ההרגלים שלנו מקבעים אותנו ומפריעים לנו לחשוף את היכולות הטמונות בנו.
יש לנו היכולת לשנות הרגלים.
יש לנו היכולת לקנות שליטה ולהיות האדונים האמיתיים המנהלים את חיינו.
לשם כך אנו זקוקים לכלים שיסייעו לנו לשמוע.... (את הנהג)
תרבותנו לוקה בהפרעת קשב קולקטיבית. ביכולתנו להירפא על ידי פיתוח יכולת הקשבה לאינטליגנציה הפנימית.
על אף הפחד לוותר על המוכר, עלינו לצאת למסע, לשאול את עצמנו:
מה מנהל את תגובותיי? איזו מחשבה, אמונה מגבילה או רגש מנהלים את גופי ואת חיי?
לעתים, עצם ההסתכלות והראייה מתוך פתיחות מחוללת שינוי.
אנו בהתהוות מתמדת.
כיצד מתבצע הטיפול הקינסיולוגי?
תהליך הטיפול הקינסיולוגי מתייחד בכך ש"המטפל" הוא בעצם המודרך (המטופל) עצמו – באמצעות גופו. אחת מהנחות היסוד בקינסיולוגיה היא כי הגוף זוכר הכול, וכי בתודעת הגוף השלמה – ברמה של הזיכרון התאי – צרובים כל הזיכרונות והחוויות שעבר אדם, גם אם אינם נמצאים במודע ולכאורה אין לו נגישות למידע הקשור בהם.
במהלך הטיפול-איזון, מתקבל המידע המדויק על הגורם לחסימה ועל אופי השחרור הנדרש, באמצעות בדיקות השריר, שהן כלי יעיל ומדויק לקבלת משוב מהגוף באמצעות שאלות של "כן" ו"לא". הטונוס השרירי הוא המעיד על גורמי המתח – השריר נחלש בזמן מתח – ומכיוון שהטונוס אינו מושפע ממערכת האמונות המודעת והלא מודעת של המודרך, משוב זה מאפשר לו להתחבר לאמת הפנימית שלו. וכך, להחזיר לידיו את המושכות לחייו כדי שיטיב לנהל אותם מתוך בחירה מודעת.
כאשר אדם מגיע לטיפול קינסיולוגי, אין לי ידיעה מראש, או דעה, היכן נעוץ שורש הבעיה שלו, או מה עליו לעשות כדי להסיר את המכשול. כקינסיולוגית, אני נדרשת קודם כל "להיות"; כיום אני מרגישה כי בעבודה שעשיתי עם עצמי פיתחתי "שריר" של שימת לב. דבר זה מאפשר לי להניח את עצמי בצד ולהיות נוכחת ותומכת ללא משוא פנים בתהליך שהמודרך עובר, כדי לא להפריע לריפוי להתרחש. כך, ככל שאני "נוכחת" ושקטה יותר, אני בעצם מאפשרת למטופל לחוות את המרחב "הנייטרלי" שמאפשר לעזרה להגיע.
כאשר אני עדה לתהליך שעובר המודרך, באפשרותי לתווך ולסייע לו במציאת השאלות הנכונות – פעמים רבות עצם שאילת השאלה הנכונה, סוללת את הדרך לפתרון. אז, אני מעמידה לרשותו את הכלים שיכולים לסייע לו לשחרר את המתח סביב ה"בעיה", מתוך המגוון הרחב של הכלים שכוללת השיטה. דבר זה יקל עליו למצוא מוצא בכוחות עצמו. חשוב להבין כי בחירת הנושאים לעבודה וכן בחירת הכלים שבהם ניעזר כדי לשחרר את המתח, מתבצעות באמצעות בדיקות השריר.
בדיקות השריר מאפשרות לתודעת הגוף להעלות למודע את הנושאים המתאימים למודרך לעבודה בשלב שבו הוא נמצא, והן מבטיחות שלא לעורר נושאים שהאדם אינו מסוגל להתמודד עמם בהווה (אם עולה עניין שהאדם אינו מסוגל להתמודד איתו כעת, הגוף לא ייתן אישור לעבוד על נושא זה). באופן זה, תהליכי האיזון והאימון שנועדו ליצירת שינוי מתבצעים בשיתוף פעולה מלא של המנחה ושל המודרך, כאשר המודרך הוא בעצם המטפל בעצמו – בעזרת המנחה. בסיום כל מפגש המודרך מקבל אימון בית שנועד להטמיע את העבודה ולבסס את השינויים שהושגו בו.
בדיקות שריר
טכניקת האבחון בעזרת בדיקות שריר - מכונת האמת של הגוף
המילה קינסיולוגיה פירושה חקר התנועה, במיוחד חקר פעולת השרירים והתיאום ביניהם כדי להניע את הגוף. אולם בבדיקות השריר, השרירים משמשים ככלי לניטור מתח וחוסר איזון בגוף.
בדיקת השריר מתבצעת במגע על ידי הפעלת לחץ קל על ידו של המודרך.מערכת העצבים האנושית מתוכננת לווסת את עצמה ולהסתגל לשינויים. כאשר קיים קושי להסתגל לשינוי, השרירים משקפים את המתח הקיים במערכת העצבים המרכזית. הדרך הקלה ביותר להבין את התהליך היא לחשוב על המסרים העוברים בין המוח לגוף כעל לולאת משוב.
בדיקת השריר יכולה להעיד על קיומו של מתח. מתח גורם להיחלשות של הטונוס השרירי (המתח הפנימי של השריר בזמן שהוא רפוי); כאשר קיימת היחלשות כזו, היא מעידה על הפרעה המשפיעה על זרימת האנרגיה השולטת בתפקוד השריר. למשל, כאשר אנו חושבים על משהו עצוב, השריר יחלש. כאשר ניגע בחומר שמזיק לגוף שלנו, השריר יחלש.
אם נדמה את האנרגיה הזורמת במערכת מוח-גוף למערכת חיווט בבניין דירות, למשל, אז אם החיווט אינו מכוון לאזורים המתאימים או חוט מסוים נקרע או הותך, האנרגיה אינה מצליחה להגיע לאזור המתוכנן. אמנם המערכת האנושית קצת יותר מורכבת, אבל העיקרון דומה.
שיטת האבחון באמצעות בדיקות שריר קיבלה במהלך השנים סימוכין רבים, והיא מאפשרת קבלת תשובה אובייקטיבית שאינה מושפעת ממערכת האמונות של הגוף, שכן היא מתקבלת באמצעות השריר, היישר מהתת-מודע. מכיוון שלתודעת הגוף השלמה יש יכולת להבחין בין גירוי חיובי לשלילי ובין אמת לשקר, ניתן לזהות בעזרת שיטת אבחון זו את הגורם מעורר המתח, היוצר חסימה – שלעתים האדם כלל אינו מודע לה.
מצבי מתח יכולים להתעורר כתוצאה מגורמים רגשיים, כימיים, פיזיים, סביבתיים, התנהגותיים או מנטליים, ובאמצעות בדיקת השריר ניתן לזהות באיזה מהמישורים נמצא מקור החסימה: האם במעגל הפיזי-מבני, האם במעגל הכימי-תזונתי-גנטי, או שמא במעגל הרגשי או במעגל החשמלי של הגוף (נציין כי המעגל החשמלי הוא גם המעגל המנטלי, שכן המחשבה היא בעצם פולס חשמלי).ארגז הכלים הקינסיולוגי
הקינסיולוגיה ההתפתחותית מציעה מגוון כלים שביכולתם לעזור למודרך להניע תהליך ליצירת שינוי באמצעות נטרול מתח. המתח יוצר חסימות שונות הבאות לידי ביטוי ברובד הפיזי (כאב, חוסר קואורדינציה), ברובד הרגשי (פחד, כעס, בקורת עצמית), וברובד המנטלי (דפוסי חשיבה ואמונות מגבילות) המקושר למערכת הנוירולוגית-עצבית ולמערכת האנרגטית.
תהליך האיזון משפר ומעצים את היכולות האישיות ואת הגישה למשאבים האישיים. כדי לאזן את הגוף השלם באמצעות המערכות השונות, עומד לרשותי ארגז כלים עשיר ורב-גוני הכולל בין השאר:- תרגילי מוח - תרגילי תנועה פשוטים המסייעים לחיבור כל חלקי המוח והגוף לתפקוד אופטימאלי
- איזון אנרגטי של מערכת ערוצי האנרגיה (המרידיאנים)
- עיסוי של נקודות אנרגטיות
- שחרור מתח רגשי
- הצהרות חיוביות
- כלים משיטת מוח אחד
- טכניקות של דמיון מודרך
- קלפי השלכה
- אסטרטגיות בתנועה
- איזון תבניות תנועה בסיסיות ורפלקסים ינקותיים
- תמציות פרחי באך
- OBO - ארגון אופטימאלי של תבניות הלמידה של מוח
- אקסס בארס
עוד על השימוש בהצהרות חיוביות בספר "טיפוח הרוחניות אצל ילדים"
עוד על דמיון בספר "טיפוח הרוחניות אצל ילדים"
הקשר בין הגוף, הרגש והמחשבה
רוב בעיותינו הפיזיות והמנטליות נובעות ממקור רגשי; כאשר יש חסימה רגשית המעוררת בנו מתח, נוצרת הפרעה בזרימה בערוצי האנרגיה שלנו, ואם לא מסלקים את ההפרעה, היא משפיעה – בסופו של דבר – גם על איברי הגוף. באופן כזה נוצרות בגופנו מחלות, ומגבלות מנטליות. במקרים רבים, הפנייה לרפואה הקונבנציונלית אינה מביאה לזיהוי של מקור הבעיה, וכך היא נמשכת, כאשר בעצם יש ניסיון לדכא את התסמינים או את הכאב שהיא מעוררת, באמצעות תרופות.
הקינסיולוגיה עוסקת בזיהוי מקור המתח וניטרולו; מכיוון שבגוף גלומה היכולת לרפא את עצמו, הקינסיולוגיה נעזרת במשוב המתקבל באמצעות בדיקות השריר, והיא מאפשרת לתודעת הגוף השלמה לכוון את תהליך הריפוי ולמצוא את שורש הבעיה.
שיטת הטיפול בקינסיולוגיה יעילה מאוד, כיוון שהטיפול מערב את הגוף (תחושה), הרגש והמחשבה של המטופל בהקשר לנושא המסוים, וכך נעשית העבודה בשלושת הרבדים – הקשורים ביניהם הדדית – בו-זמנית.
קטע מתוך ספרה של שרון פרומיסלו – יצירת שילובים בין המוח והגוף:
(באדיבות שילובים – המרכז הישראלי לקינסיולוגיה ולחשיבה מחדשת)
בעיטה בעכוז יכולה לגרום לכאב ראש
"אנו בני האדם, איננו סתם מכונות. אנו ישויות מנטאליות, רגשיות, רוחניות, כמו גם ביוכימיות ופיזיות. פגיעה בכל אחת מן הרמות הללו משפיעה על שיווי המשקל הכולל שלנו. כאשר אנו חווים תסמין (חוסר איזון), הוא לא בהכרח נגרם על ידי גורם מתח גלוי לעין (סיבה ותוצאה). למשל, הגב שלנו עשוי להיתפס (תסמין מבני), לא מפני שהרמנו ארגז בצורה לא נכונה (גורם לחץ מבני), אלא מפני שרבנו עם בן הזוג שלנו (לחץ רגשי) והגב שלנו הוא חוליה חלשה עבורנו. אדם עשוי לאכול מזונות מלחיצים ביו-כימית ולא להבין מדוע יש לו נטייה לדיכאון. אדם מסוים עלול להיות מעורב בתאונת דרכים ולהרגיש בר מזל על שלא נפגע גופנית בצורה קשה ופתאום ללקות בפריחה אלרגנית (תסמין ביו-כימי) וכן הלאה וכן הלאה.
כל העזרה המקצועית שבעולם לא תספק לנו מנוחה מתמדת מהתסמינים הפיזיים, הנפשיים והרגשיים המגוונים בהם אנו נתקלים, אם לא נזהה ונפתור את גורמי הלחץ העיקריים (שנראים לרוב לא קשורים זה לזה). עלינו להתבונן עמוקות בחוליה החלשה ביותר שלנו – התסמין הפיזי או ההתנהגותי החוזר שלנו. לא משנה מהו – אלרגיה, דיכאון, גב כואב, צרבת וכדומה – עלינו לדעת, שהוא שילוב של כל גורמי המתח בחיים, שגרמו לנו לפתח את התסמין הזה. כדי לשפר מצב שיחזיק מעמד לאורך זמן, עלינו להביט אל מעבר לסיבה הישירה, לשחזר את האיזון ואת הבריאות לכלל מערכת מוח/גוף שלנו."