- איזו מערכות למידה חסומות אצל ילדך?
- האם ילדך מתקשה בזיהוי אותיות? ספרות? בקריאה מימין לשמאל, משמאל לימין?
- האם הקשיים בכתיבה ובקריאה נובעים מקושי מוטורי בחציית קו האמצע? במערכת הראייה?
- האם הקשיים בלימודים נובעים מבעיה במערכת מסוימת (ראיה, שמיעה, תחושה) או מקושי לשלב בין המערכות השונות?
- האם הוא חווה קושי רגשי?
- איזה כלים ותרגילים יסייעו לו ויקדמו אותו?
האבחון הקינסיולוגי מאפשר זיהוי מדויק של החסימות וחוסרי האיזון במערכות השונות.
כקינסיולוגית, עומד לרשותי מגוון רחב של כלים יחודיים לאיזון החסימות ובנוסף להם אוכל להתאים גם תרגילי מוח במטרה לשלב את כל חלקי המוח השלם לשם תפקוד מיטבי.
לקויות למידה – כיצד אוכל לסייע בעזרת הקינסיולוגיה
אבחון וזיהוי קשיי למידה ומערכות חסומות
בשיטת הקינסיולוגיה קיים תהליך מיוחד בשם "מבט על עיוורון מילים", העוסק בזיהוי קשיי למידה למיניהם ובאיזונם. ליקויי למידה עשויים לנבוע ממקורות שונים:
- מקור אורגני – בעיה פיזיולוגית ממשית הניתנת לאבחון שכתוצאה ממנה חלק מהמוח לא מתפקד.
- תקשורת לקויה בין מוח ימין ומוח שמאל.
- מקור רגשי – הקושי הרגשי גורם להימנעות בתחום מסוים מתוך הכחשה "את זה אני לא יכול ללמוד".
הקושי בלימוד הקריאה והכתיבה או החשבון (דיסלקציה, דיסגרפיה, דיסקלקוליה) הם לעתים רק קצה הקרחון. לרוב מסתתר מהעין מצבם הרגשי של ילדים המוגדרים כלקויי למידה, המרגישים שהם לא מובנים בהשוואה לילדים "החכמים". לחוסר היכולת לקרוא ולכתוב מתלווים לעתים קרובות רגשי נחיתות, פחד להתבטא, גמגום, פחד מסמכות, אי חשק לשחק, חוסר יצירתיות, כעס בלתי מוסבר, כאבי בטן, בכיינות, הרטבה, ליקוים בראייה, תשוקה לממתקים ועוד.
הקריאה היא תהליך קוגניטיבי מורכב של פענוח סמלים לשם הפקת משמעות (הבנת הנקרא) ו/או יצירת משמעות והיא אמצעי לרכישת שפה, לתקשורת ולשיתוף במידע וברעיונות. קריאת אותיות וספרות מצריכה פירוש סמלים לשם הפקת משמעות מסימנים חזותיים. הכתיבה מצריכה מיומנות קשר עין-יד ופעולות בעלות מורכבות מוטורית. בנוסף, כאשר, למשל, רפלקס האחיזה וההרפיה אינו משולב לתוך המערכת המוטורית השלמה יהיה לילד קושי באחיזת עפרון או בפעולות מדויקות הדורשות קואורדינציה מוטורית עדינה והדבר יכול לבוא לידי ביטוי כדיסגרפיה.
אבחון קשיי למידה בשיטת הקינסיולוגיה
באבחון קשיי למידה בשיטת הקינסיולוגיה ניתן לזהות את מערכות הלמידה החסומות של הילד על ידי בדיקה שיטתית של כל מה שעשוי לעורר אצלו מתח וגורם לקצר עצבי במעגלים החשמליים במוח. למעשה, אנו בודקים את אבני הבניין שעליהן נבנים כישורי השפה – כתיבה וקריאה.
הבדיקה כוללת אותיות, סימני ניקוד, ספרות, סימני חישוב, קריאה והבנת הנקרא. לדוגמה, אצל ילד המתבלבל בין האותיות ג' ו-ז' ונוטה להחליף ביניהן השריר ייחלש כאשר הוא יביט באותיות אלה.
כמו כן נבדוק את הכתיבה וחציית קו האמצע (לדוגמה, אם תנועת העיניים כאשר הן חוצות את קו האמצע גורמת למתח – מתח זה משפיע על ההבנה והזיכרון).
בנוסף נבדוק גם את הקואורדינציה המוצלבת המפעילה את מנגנוני שילוב תחושה ותנועה, תנועה וחשיבה, ימין ושמאל במוח ורמות שונות בתוך המוח עצמו. התנועה המוצלבת קשורה לארגון עצמי ללמידה ומנגנון השילוב מבטא את ההתקדמות בתהליך הלמידה מתוך שילוב ידע חדש עם ידע קיים.
מלבד זאת אנו בודקים בהקשר לקשיי הלמידה היכן קיים חוסר איזון במערכות השונות:
במערכת האנרגיה נבדוק את מאזן הנוזלים בגוף, את איזון זרימת היונים בגוף (היונים משפיעים על מצב הרוח), את מערכת ערוצי האנרגיה (המרידיאנים), את עומס היתר של המערכת החשמלית בגוף.
במערכת התנועה והקואורדינציה נבדוק את פעולתן המשולבת של העיניים והאוזניים (שמיעה והבנת הנשמע), את שרירי הצוואר והערנות, קיבעון, עצם הלשון (מתח יכול להתבטא בדיבור – קושי לתת ביטוי מילולי למחשבות ולרגשות), ואת תפקודם המשולב של ממדי המוח: ממד המיקוד (תפיסה והבנה), ממד המרכוז (ארגון פנימי וחיצוני) וממד הצדיות (קואורדינציה, תקשורת).
כמו כן נבדוק היכן קיימות חסימות במערכת הרגשית בהקשר ללמידה.
לאחר זיהוי החסימות וחוסרי האיזון במערכות השונות, מאפשר תהליך הטיפול הקינסיולוגי לאזן את החוסר במערכות השונות וכן לתקן ולהטמיע את תיקון הקשיים שזוהו – תיקון אותיות, ספרות וסימנים.
הקינסיולוגיה מעמידה לרשותנו מגוון רחב של כלים יעודיים לאיזון החסימות ובנוסף להם נתאים גם תרגילים במטרה לשלב את כל חלקי המוח השלם לשם תפקוד מיטבי.
קרא עוד על לקויות למידה – אבחון קינסיולוגי – זיהוי סגנון הלמידה האישי